Merkez Bankası’nın (TCMB) yarın açıklayacağı kritik faiz kararı öncesinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
Rezerv biriktirmek için bir süredir piyasada net döviz alımı yapan ve kur korumalı mevduat (KKM) kaynaklı kur farkı ödemelerinin tamamını üstlenen TCMB, 14 Temmuz itibarıyla swap hariç fonlamada nette bankalardan borçlanıcı konuma geçti. Böyle bir durum en son Aralık 2019’da yaşanmıştı.
Açık piyasa işlemlerinde (APİ) TCMB’nin net fonlaması, 14 Temmuz’da 43,2 milyar TL, 17 Temmuz’da 122,6 milyar TL, 18 Temmuz’da ise 176,5 milyar TL oldu. Yani TCMB, dün bankalardan net 176,5 milyar TL borç aldı.
Bu gelişmeye paralel olarak, 7 Temmuz’da yüzde 16,42 olan ortalama BIST gecelik repo faizleri de yüzde 13,51 ile TCMB’nin politika faizi olan yüzde 15’in altına geriledi.
Özetle, gecelik faizler, TCMB’nin faiz koridorunun alt bandında, TCMB gecelik borçlanma faizi olan yüzde 13,50 seviyesinde oluştu.
Gecelik piyasada TCMB’nin borç verme faizinin değil borç alma faizinin geçerli olması ve bankaların TCMB’ye borç veren konuma geçmesi, para politikasının ve son dönemdeki sıkılaştırmanın etkisini azaltıcı bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Bloomberg’de dün Kerim Karakaya imzasıyla yayımlanan “Artan TL likidite TCMB’nin sıkılaştırmasını boğuyor” başlıklı haberde, KKM’deki kur farkı ödemeleri ve döviz alımları nedeniyle TCMB’nin piyasaya yüklü miktarda TL verdiğine, bu nedenle nette bankalardan TL satın alan pozisyona geçtiğine ve bunun da para politikasındaki sıkılaşmanın altını oyduğuna, TL cinsi varlıklarda faiz oranının son günlerde gerilediğine işaret edildi.
Gecelik faizlerdeki düşüşün yanı sıra, son iki haftada 3 aya kadar vadeli mevduat faizi yüzde 42’den yüzde 37,8’e gerilemişti.
Yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 30 değer kaybeden TL, gelişen ülke para birimleri arasında Arjantin pesosunun ardından en kötü performans gösteren ikinci para birimi konumunda bulunuyor.
Bloomberg anketine katılan ekonomistler, geçen ayki 650 baz puanlık artışın ardından TCMB’nin yarın 350 baz puanlık sınırlı bir faiz artışına imza atmasını bekliyor.
Enflasyonun ise temmuz ayından itibaren tekrar hızlanması bekleniyor.
Sözcü
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gözaltılar60 izlenme
112 kuruluştan ortak açıklama: Geçen yıl kapatılan hastaneleri açın!117 izlenme
Serdar Ortaç: "Ekonomi daha kötü olabilirdi. İyi ki Erdoğan var"229 izlenme
Yavaş talimat vermişti: Ankara'da büyük rant elde edenler isim isim belirlendi!64 izlenme
Bebeği engelli kalan aile kapatılan hastane hakkında aylar önce suç duyurusunda bulunmuş19 izlenme
Son dakika! Şarkıcı Gülşen, evinde gözaltına alındı.22 izlenme
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Can Atalay kararını okuyan Bekir Bozdağ'a ateş püskürdü!61 izlenme
AKP, Boğaz'ı özelleştiremedi: Kanal İstanbul Projesi'nde Kenan Evren detayı259 izlenme
Ankara'da bazı yollar trafiğe kapatılacak
Erdoğan'ın çağrısı tepki çekmişti: Halkın yüzde 81'i tasarruf yapamıyor
"Atatürk'e" bir saldırı daha! Gündemi değiştirmek için birileri düğmeye mi bastı?
NASA 'Vay be güzelliğini yaşayın!' diyerek fotoğrafını paylaştı: Akyaka için Bakanlığın yeni imar planına tepki