Merkez Bankası (TCMB), TCMB, bankalara TL cinsi finansman sağlamak için gerçekleştirdiği işlemlerin limitlerini aşağı çekti ve bankalararası piyasada TL likiditesini azaltacak, mevduat faizlerini yükseltecek bir adım atmış oldu.
Bloomberg'den Kerim Karakaya ve Beril Akman'ın haberine göre, TCMB tarafından bankalara gönderilen ve Bloomberg tarafından görülen bir belgeye göre, banka Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası’nda kotasyon yoluyla gerçekleştirilen vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarı limitlerini yüzde 3’ten yüzde 0,5’e indirdi.
Banka ayrı bir yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen Türk lirası karşılığı altın swap piyasası işlemlerine bugünden itibaren son verildiğini duyurdu.
TCMB konu hakkında yorum yapmadı.
Bu, bankaların TCMB’den lira cinsi borçlanabilecekleri miktarı azaltacak ve dolayısıyla mevduat faizlerinin yükselmesine neden olabilecek bir gelişme.
Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, üç aya kadar vadeli mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları nisan ayındaki yüzde 68,8’lik zirve seviyesinden 21 Haziran itibarıyla yüzde 58,4’e geriledi.
Dün toplanan ve politika faizini %50 seviyesinde tutan TCMB Para Politikası Kurulu, karar metninde, “Likidite gelişmeleri yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır” açıklamasını yapmıştı.
Sözcü
Yurttan kovulan 17 yaşındaki öğrenci intihar etti28 izlenme
AKP'li Üsküdar Belediyesi'ndeki yolsuzluk skandalında 2. perde "Yetim hakkı yediniz hesap vereceksiniz!"137 izlenme
Fiyatlarda İmamoğlu depremi: İstanbul'da enflasyon 10 ay sonra ilk defa hızlandı60 izlenme
İhbarlar gelmeye devam ediyor: Kahramanmaraş’ta vatandaşlar hala AFAD ekiplerini bekliyor61 izlenme
İstihbaratçı polis FETÖ dosyasını ortadan kaldırmış, boğaz manzaralı köşkü kapmış!836 izlenme
Aydın'da kamyon kasasında balık istifi gibi 70 kaçak Afgan yakalandı!37 izlenme
TRT, 92 milyon lira zarar etti!55 izlenme
AKP'li belediyelere tasarruf uğramadı! İşte ihalelerde giden para22 izlenme