Türkiye’de nüfus içinde borç veya taksit ödemesi olanların oranı son 10 yılda yüzde 59.4’ten yüzde 71.1’e yükseldi. TÜİK’e göre yoksul sayısı da bir yılda 550 bin arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı gelir araştırmasına göre, son 1 yıl içinde Türkiye’deki yoksul sayısı 550 bin bin kişi arttı. Yoksul sayısı 11 milyon 641’e ulaşırken, yoksulluk oranı ise yüzde 13.9’dan yüzde 14.4’e çıktı. Son yıllarda vatandaşlar ve şirketler giderek daha fazla borçlanırken, bu durum TÜİK verilerine de yansıdı. Nüfus içinde borç veya taksit ödemesi olanların oranı son 10 yılda yüzde 59.4’ten yüzde 71.1’e yükseldi. 10 yıl önce 43 milyon 101 bin kişi borç ve taksit yükü altında ezilirken, 2019’da bu sayı 59 milyon 123 bine çıktı.
TÜİK Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2019 sonuçlarına göre, Türkiye’de geçen yıl itibarıyla en yüksek gelir İstanbul’da görüldü. Gelir eşitsizliğinin en yüksek tespit edildiği şehir de yine İstanbul oldu. Nüfus içinde oturduğu konutta ev sahibi olanların oranı ise yüzde 58.8’e geriledi. 2014’te bu oran yüzde 61.1’di.
TÜİK’e göre en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 1.3 puan azalarak yüzde 46.3’e düşerken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0.1 puan artarak yüzde 6.2’ye yükseldi. En yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grup ekonomiden, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun 7.4 katı pay aldı.
SALGIN SONRASI YOKSUL SAYISI İKİYE KATLANACAK
Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’e konuşan Deva Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı İbrahim Halil Çanakcı, 2019’da iyileşmiş gibi gözüken gelir dağılımının bu yıl uygulanan ekonomi politikalarının etkisi ile bozulduğunu ifade ederek, “İşten çıkarmalar yasaklandı ancak çalışanlar normal dönemde elde ettikleri gelirin çok altında bir gelirle yaşamak mecburiyetinde kaldı. Asgari ücretin 2 bin 324 lira. Bu tutarların insanlık onuruna yakışmayan sefalet ücreti denilebilecek düzeyde olduğu açıktır” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Öner Günçavdı da, “Covid19 sonrası ekonomi gittikçe çöküyor. Hane halkı borçluluğu daha da arttı. Salgın sonrası Türkiye’de yoksul sayısının iki katına çıkacağını öngörüyoruz” dedi.
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/turkiyedeher4kisiden3uborcluh46554.html
MS hastası Tayfun Kahraman'a yapılan eziyetin görüntüleri ortaya çıktı! Soruşturma izni verilmedi22 izlenme
Dağılan AKP'ye Mercedes'li çözüm361 izlenme
Yozgat'ta kaymakamlık binasının önünde bulunan Atatürk büstü muşamba ile kapatıldı!63 izlenme
Kılıçdaroğlu'nun sözlerine Sinan Ogan'dan itiraz: Benim başarım senin değil32 izlenme
Erdoğan bile kabul etti o kabul etmiyor! "Ben çok hissetmiyorum açıkçası. Enflasyon diye bir şey yok halkımız abartıyor gibi geliyor bana"8 izlenme
Malatya'da depremin yeni görüntüleri ortaya çıktı40 izlenme
Ege Denizi'nde peş peşe iki büyük deprem!36 izlenme
Kocaeli'de Atatürk büstüne saldıran ahlaksız, saldırıyı kameraya kaydetti! Bu kaçıncı saygısızlık!15 izlenme
'Yenidoğan Çetesi' davasında ortaya çıktı! Hekimlikten men edildiği halde ameliyata girdi, hasta öldü
Esenyurt Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Selman Öğüt ‘Kemalizm virüstür’ demişti: Canlı yayını terk ettiği görüntüler gündem oldu
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ikinci depremin yeni görüntüleri ortaya çıktı!
Bunu söyleyen bir rektör ! 'Erdoğan'a itaat farz, karşı çıkmak haramdır !'