Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre vatandaşlardan bankalardan kullandığı tüketici kredileri ve kredi kartı harcamalarının toplam miktarı son bir yılda yüzde 67,6 oranında arttı.
BDDK verilerine göre Mart 2023 sonu itibariyle 1 trilyon 849 milyar lira olan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları harcamaları toplamı Mart 2024 sonu itibariyle 3 trilyon 100 milyon liraya yükseldi.

Tüketici kredilerinnin toplam miktarı 1 trilyon 623 milyar lira olurken, bunun içindeki en büyük payı 1 milyar 86 milyon lira ile ihtiyaç kredileri aldı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde ihtiyaç kredisi miktarı 815 milyar lira seviyesindeydi.
Taşıt kredisi miktarı bir yılda 64 milyar liradan 92.7 milyar liraya çıkarken konut kredilerinin tutarı 391 milyar liradan 444 milyar liraya yükseldi.
Bireysel kredi kartı harcamalarının toplam tutarı ise 577 milyar liradan 1 trilyon 376 milyar liraya yükseldi. Bu harcamaların 593 milyar lirası taksitli, 783 milyar lirası ise taksitsiz alışverişten oluştu.
40 MİLYON KİŞİ BORÇLU
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi mart ayında yayınladığı son verilere göre, Ocak 2024 yılı sonu itibariyle bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2 milyon kişi artarak 40 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 71 bin TL düzeyinde gerçekleşti.
Ocak ayında 155 bin kişi ilk defa kredi kartı, 95 bin kişi tüketici kredisi kullanırken, konut kredisi kullanan kişi sayısı 5 bin oldu. 123 bin kişi ise ilk defa kredili mevduat hesabı kullanırken, 15 bin kişi ise taşıt kredisi kullandı
Ocak 2024'te bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı 194 bin oldu.
Sözcü
Sayıştay uyardı: Malzemeler hiç kullanılmadan depolarda çürümeye bırakıldı27 izlenme
Mehmet Uçum Saraçhane'den de dış güçler çıkardı15 izlenme
Asgari ücret pazarlığında alt sınır krizi! Dün 14.025 lirayı işaret eden Türk-İş Başkanı bugün ağız değiştirdi23 izlenme
Gıda enflasyonu fren yapmıyor! Operasyonlar dar gelirliyi vurdu16 izlenme
Teğmenlerin ihraç gerekçesi ortaya çıktı19 izlenme
Otobüs şoförü direksiyon başında kalp krizi geçirdi, ikinci kaptan facianın önüne böyle geçti26 izlenme
"Rantını kaybedince milletin malına saldırmaya başladılar"126 izlenme
Erdoğan'a peş peşe anket şoku! "Her senaryoda her türlü kaybediyor"34 izlenme
Türkiye ormanların yanmasına kahrolurken Kızılay'ın attığı mesaj tepki çekti!
Erdoğan’ın sözleri sonrası Hindistan’dan flaş hamle! Büyükelçiyi çağırdılar!
Tutuklanan üniversiteli gencin babası isyan etti: "Hırsızlık yapan, dolandırıcılık yapanlar bırakılıyor, bizim çocuklarımız hiçbir şey yapmadı. Oğlum Temmuz'a gözlüğünü bile vermemişler"
Gazeteci Emrullah Erdinç: "Bazı bebeklere keyfi ilaçlar veriyorlar! O verdikleri ilaçlardan şu an bazı bebeklerin ağır engelli olduğu ortada!"