11 Eylül 2001 saldırılarının ardından başlatılan terör zanlılarını kaçırıp esir alma ve işkenceden geçirme programının yöneticilerinden biri olan Gina Haspel, ABD Başkanı Donald Trump tarafından CIA Başkanlığına terfi ettirilmesi sonrası teşkilatın yeni stratejisini açıkladı.
Mezunu olduğu Louisville Üniversitesi’nde konuşan CIA Direktörü, 11 Eylül sonrasının denizaşırı terörle mücadele operasyonları sarmalından çıkacaklarını, 11 Eylül öncesine geri dönüş yapacaklarını ve yeniden ABD’ye rakip ulus devletlere karşı casusluk faaliyetlerine odaklanacaklarını duyurdu.
Casuslarla analistlerin en ağır, en zorlu meselelerle ilgili istihbarat toplamaya daha fazla odaklanacağını dile getiren Haspel, ”Rakip ulus devletlere odaklanmamızı keskinleştiriyoruz” vurgusunu yaptı.
Sputnik’in haberine göre özel olarak ülke adı anmayan Haspel, diğer yandan yabancı dil uzmanlığı olan ajanları ellerinde tutmak, yenilerini yetiştirmek ve saflarına katmanın öncelikleri arasında olduğunu belirtti. CIA Direktörü, özellikle Arapça, Çince, Farsça ve Türkçe konuşan ajan istihdam ettiklerinin altını çizdi.
Haspel’in konuşmasını aktaran Washington Post gazetesi, istihbarat yetkililerinden edindiği bilgilere göre, CIA’in İran ve Kuzey Kore hakkında istihbarat toplamak için yeni merkezler kurduğunu ve en önemli varlıklarını Rusya ve Çin gibi büyük güçlere karşı seferber ettiğini kaydetti.
Haspel, CIA Direktörlüğünden Dışişleri Bakanlığına geçen Mike Pompeo ile birlikte önemli rol oynadığı ABDKuzey Kore müzakereleriyle ilgili Pyonyang’ın pazarlık kozu olarak gördüğü için nükleer silahlardan kolay kolay vazgeçmeyeceği tahmininde bulundu.
‘Çin’in Latin Amerika, Afrika ve Güney Afrika’daki gelişmekte olan ülkeler üzerinde geriye ödeyemecekleri krediler açarak nüfuzunu yayma çabalarını’ yakından takip ettiklerini belirten CIA Direktörü, ”Çin, Asya Pasifik bölgesinde hakim güç olmak istiyor, ABD’nin nüfuzunu azaltmak için çalışıyor” dedi.
Seleflerinin ‘İran rejimi ile vekil güçlerinin Ortadoğu’daki en istikrarsızlaştırıcı güç olduğu’ iddiasını tekrarlayan Haspel, ‘İran hükümetinin ülke ekonomisi çökerken Suriye rejimine ve Yemen’deki isyancılara muazzam paralar akıtarak kendi halkını zor durumda bıraktığını’ savundu.
CIA personelinin daha çeşitlilik kazaması çabalarının altını çizen teşkilatın ilk kadın başkanı, ”Küresel misyonumuz cinsiyeti, ırkı, kültürel arka planı ne olursa olsun en iyi ve en parlaklarla çalışmamazı gerektiriyor” dedi. 35 yıl önce girdiğinde teşkilatta erkek hakimiyeti olduğunu aktaran Haspel, şöyle konuştu:
”Bana bir şans vermek isteyen üstlerim sayesinde yükseldim. Operasyon subayı olarak iyi işler çıkarmayı başardım ve karşı karşıya geldiğim engellerin yıkılmasına yardımcı olmak için elimden geleni yaptım. Özellikle 11 saldırıları sonrasu çok sayıda kadının teşkilatta yükselmesinden gurur duyuyorum.”
http://halktv.com.tr/yeniciabaskaniturkcekonusanajanlarcalistiracagiz338757
Uşak'ta 40 saat süren orman yangınında acı tablo ortaya çıktı40 izlenme
Ekonominin hali mutlak harap9 izlenme
DÜN 'Sen benim muhatabım değilsin, kalitemde değilsin !' BUGÜN 'Dostum kardeşim İbadi !'179 izlenme
TÜRGEV'e büyük darbe! İBB'yi kaybettiler, yurtlar kapanıyor51 izlenme
Dilan Polat'ın kız kardeşi Sıla Doğu, canlı yayında kokain kullandığını itiraf ederek küfür ve hakaretler savurdu205 izlenme
İşsizlik umutlarını tüketti: Binlerce genç İŞKUR'dan eli boş dönüyor27 izlenme
İYİ Parti GİK üyesinden Akşener ve ekibine büyük tepki: "Sizleri affetmiyoruz"26 izlenme
Sedat Peker’in basın danışmanı Emre Olur tutuklandı35 izlenme
AKP’li belediyeden İlim Yayma Cemiyeti’ne 'bedelsiz' kafe!
İşte Eylül ayının son seçim anketi: CHP ile AKP arasındaki fark yüzde 6’yı aştı!
Akşener’den Erdoğan’a: Damadınız AA’ya ‘yüzde 52 göster’ dedi mi?
İmamoğlu, cumhurbaşkanı adaylığı için başvuruyu böyle yaptı: "Atatürk’ün ve şehitlerimizin emaneti Cumhuriyetimiz’i ikinci yüzyılında bir yıldız misali parlatacağız"