31 Mart 2024 yerel seçimlerinde 2019 yerel seçimlerine göre partilerin kazandıkları büyükşehir ve il belediye başkanlığı sayılarında büyük değişim yaşandı.
AKP’nin kazandığı belediye sayısı 39’dan 24’e kadar indi. CHP’nin kazandığı büyükşehir ve il belediye başkanlığı sayısı 21’den 35’e yükseldi. Cumhur İttifakı’nın diğer partisi MHP’nin belediye sayısı da 11’den 8’e düştü.
CUMHUR İTTİFAKI'NDA DURUM
AKP, yaklaşık 16 milyon 339 bin oy alarak yüzde 35,49'luk bir oy oranına ulaştı. AKP, bu oy oranıyla girdiği ilk seçim olan 2002'den girdiği seçimlerde ilk defa ikinci parti oldu.
AKP, 2024 yerel seçimlerinde büyükşehir belediyelerinden 12, il belediyelerinden 12, ilçe belediyelerinden 356 ve belde belediyelerinden 125 olmak üzere toplamda 549 belediye başkanlığı kazandı.
AKP'nin Cumhur İttifakı'ndaki ortağı MHP ise, Kesin olmayan sonuçlara göre belediye başkanlıkları yarışında MHP, toplamda 2 milyon 297 bin oy alarak yüzde 4,99'luk bir oy oranına ulaşarak beşinci parti oldu.
MHP, 2024 yerel seçimlerinde ise hiç büyükşehir belediye kazanamazken, 8 il, 122 ilçe ve 98 belde belediye başkanlığı kazandı. MHP toplamda 228 belediye başkanlığı kazandı.
REKABET YARAMADI
31 Mart 2024 yerel seçimlerinden hüsranla ayrılan AKP ve MHP, 30 büyük şehrin tamamında ittifak yaparken, geriye kalan 51 kentin 29'unda seçime birlikte girdi.
Cumhur İttifakı, ayrı ayrı girdikleri 22 kentin dördünde hesap hatası kurbanı oldu. AKP ve MHP'nin ayrı ayrı aday gösterdiği Yozgat, Kilis, Kütahya ve Amasya'da eğer ortak aday gösterilseydi, seçimi Cumhur İttifakı'nın adayları kazanacaktı. İşte seçim sonuçlarında dikkat çeken o tablo:




Sözcü
Yoğun bakım üniteleri neden dolu? Doktorlar mevcut salgınla ilgili neler söylüyor?28 izlenme
Kırşehir'de özel bir hastane sahibinin oğlu ve yeğeni 200 euro ile sigara yaktı, tüm şehirden tepki aldı!48 izlenme
Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut dolardaki kritik seviyeye dikkat çekti45 izlenme
Kalem klavyeden de keskin: Elle yazmak beyni daha çok çalıştırıyor29 izlenme
Büyük ayıp! MHP'li belediye LÖSEV'in ilanını kaldırıp kendi tanıtımını astı!79 izlenme
150 yıl önce uçakla Mekke’ye giden Hacı Yakışıklı canlı yayındaki sözleri için ‘Kırptılar’ dedi!65 izlenme
Ekonomistlerden 'Erdoğan Enflasyonu'na faiz göndermesi: 'Hani faiz inince enflasyon iniyordu?'52 izlenme
Vizyon belgesi toplantısındaki o görüntüsü gündem olmuştu: Selvi Kılıçdaroğlu’nun koronavirüs testi pozitif çıktı36 izlenme