20192020 eğitimöğretim yılının başından beri eğitimin ana gündem maddesi bu yılki lise yerleştirmelerinde yaşanacak kapasite sorunuydu. Nedeni de 2012’de hayata geçirilen 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte okula başlama yaşının 60 aya düşürülmesi sonucu bu yılki ortaokul mezun sayısının yaklaşık yüzde 40 artmasıydı.
Veliler, sendikalar her fırsatta bu sorunu dile getirseler de bakanlık çok kısa bir açıklama yaparak çözüm ürettiğini, kimseyi mağdur etmeyeceğini belirtiyordu. Ancak nasıl çözüm yolu bulacaklarını sır gibi saklıyorlardı. Birkaç gün önce Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer bir açıklama yaparak, il il çalışma yaparak, LGS yerleştirmeleri için ek kapasite oluşturduklarını söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da bugün yaptığı açıklamada "Velilerimiz, öğrencilerimiz strese girmesinler. Biz bununla ilgili en az bir senedir çalışıyoruz. Okul okul, mahalle mahalle, ilçe ilçe... Sayın Valilerimizle de beraber her bir ilçe, il müdürümüzle defalarca toplantılar yapıp, sınıf sınıf çalışmalar yapıyoruz. Bu konuyla ilgili her türlü tedbir alınıyor, merak etmesinler” dedi.
Alınan tedbirin ne olduğu okullara gönderilen bir yazıyla ortaya çıktı… En çok tercih yapılan okul türü olan Anadolu liselerinde kütüphaneler ve laboratuvarlar kapatılarak, sınıflara dönüştürülecek! Evet, yanlış duymadınız Anadolu liselerindeki kütüphaneler ve laboratuvarların yerini yeni sınıflar alacak.
Açılan mescitlere dokunulmayacak…
Özer açıklamasında, “Mevcut okullarımızın kapasiteleri, yapımı devam eden okullarımız ve yeni yatırımların tamamını birlikte değerlendirip bu süreci 2019 yılı yerleştirmelerinde olduğu gibi başarılı bir şekilde yönetecek şekilde planlamalarımızı yaptık” diyor.
Hemen bakalım okul yatırımlarına…
Eğitim Uzmanı Ali Taştan’ın Milli Eğitim Bakanlığı verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre;
2020 yatırım programında Anadolu Liseleri için 2 bin 725 derslik, İmam Hatip Liseleri için 2 bin 912 derslik, Fen Liseleri için ise sadece 112 derslik yapılması öngörülüyor.
Şimdi okul türüne göre ayrılan bütçelere bakalım;
Anadolu Liseleri için 460 milyon lira, İmam Hatip Liseleri için 470 milyon lira, Fen Liseleri için ise sadece 23 milyon lira bütçe ayrılmış bulunuyor.
Ayrıca,
İlköğretim okulları için 1 milyar 612 milyon lira bütçe ayrılarak 21 bin 322 derslik yapılması,
Anaokulu ve anasınıfları için 300 milyon lira bütçe ayrılarak 900 derslik yapılması planlanıyor.
2020 Yatırım Programında Fatih Projesi için 200 milyon lira ayrıldığı, proje kapsamında toplam harcanan bütçenin bugüne kadar 3 milyar 600 milyon lira olduğu görülüyor.
Yatırım Programında, İmam Hatip Okulları Öğrenci Başarısının Artırılmasına Yönelik ARGE Çalışmaları için toplamda 16 milyon lira bütçe ayrılmış bulunuyor.
Bakanlığın LGS için yaptığı ve açık açık söylemediği düzenleme budur; imam hatip okullarına yatırım yapılarak, buna karşılık Anadolu liselerindeki kütüphaneler, laboratuvarlar kapatılarak çözüm bulunuyor.
LGS’de imam hatip ve meslek lisesi tercih dayatmasını da buna eklediğimizde öğrencilerin istediği okul türüne yerleşmesi ne kadar mümkün?
Anadolu lisesini tercih edip, şans eseri yerleşebilen öğrenciler küçük sınıflarda, sabahın zifiri karanlığında yola çıkıp, akşam geç vakitte evine giderek cezalandırılmaya devam edilecekler. Bakanlığın üvey evladı olmayı sürdürecekler. Çünkü yeni okul açmak yerine bir tek bu okul türünde ikili eğitim veriliyor.
İmam hatip ve meslek liselerini tercih edenlerse her zaman olduğu gibi boş sınıflarda her türlü alt yapıya sahip bir şekilde öz evlat olacaklar. Ancak bu çocuklar da istemediği okul türüne yerleştikleri için yüksek olan devamsızlık oranını artırmaya devam edecekler.
İşte eğitimde böyle kıyamet kopacak… Geleceğin robotlar dünyasına Türkiye olarak bu eğitim politikalarıyla yer alacağız..! Bilimsel eğitim yerine dini eğitime bütçe ayırarak…!