Son günlerde erken yaşta emeklilik tasarısının reddedilmesiyle yeniden gündeme gelen emeklilerimiz, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkedeki emeklilerden daha düşük maaş alıyor. Türkiye'de sayıları 8.4 milyonu bulan emekliler aldıkları aylık ortalama 1.350 Türk Lirası (TL) tutarındaki maaşlarıyla bırakın gezmeyi, zorunlu ihtiyaçlarını bile zor karşılıyor. Hatta yaklaşık 4 milyon emekli ya çalışıyor ya da iş arıyor. Ancak başta Kuzey Avrupa ülkelerindekiler olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde emekliler, hem aldıkları yüksek maaş hem de devletin başta sağlık ve barınma dahil bütün ihtiyaçlarını bedava karşılaması nedeniyle, kruvaziyer gemileriyle dünyayı geziyor. Örneğin, Finlandiya'da ayda 1.656 Euro maaş alan bir emekli, yaklaşık 400 Euro ödeyerek 7 günlük bir kruvaziyer paketiyle 5 ülkeyi birden gezebiliyor.
ÇOĞU AÇLIK SINIRINDA YAŞIYOR
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Tüm Emekliler Derneği Başkanı Veli Beysülen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de asgari ücretin altında maaş alan emekli olmadığını söylediğine dikkat çekerek, “Oysa asgari ücretin altında maaş alan 5.5 milyon emeklimiz var. 2 milyon emekli de 700 ile 800 lira arasında maaş alıyor” dedi. Emekli maaşında bağlama oranının AKP tarafından son alınan maaşın yüzde 35'ine düşürüldüğünü belirten Sökeli, şunları söyledi:
“Eskiden alt sınır vardı, 2008'de çıkarılan yasayla prim inceleme sınırı getirildi. Böylece emekli maaşı daha da düşürüldü. Türkİş'in en son açıkladığı verilere göre 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 6 bin 167, açlık sınırı bin 893 TL. Bir kişinin asgari geçim maliyeti ise 2 bin 313 TL. Aylık ortalama bin 350 lira olan emeklilik maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkabilmesi için emeklilerimizin en az 3 bin lira alması gerekiyor. Ayrıca Türkiye koşullarında emekli olma yaşının 65'e çıkarılması da çok yanlış. Çünkü bizde çalışma koşulları ağır ve ortalama ömür daha kısa. Bu yüzden emeklilik yaşı 65 değil 5055 olmalı.”