Halk TV’ye CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun sözleri gerekçe gösterilerek ceza verilirken, Habertürk’ün ceza gerekçesi İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ve Gazeteci Fatih Altaylı’nın sözleri oldu.
Halk TV’le konuk olan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun “önümüzdeki seçimde bir erken seçimle veya başka bir şekilde bu ülkenin, gerçekten halkın artık gözü açıldı” ceza gerekçisi oldu. RTÜK, "ulusal yayın yapan bir televizyonda ekrana gelen darbeyi ima eden ifadelerin kamusal yayıncılık sorumluluğu ile bağdaşmadığı" kanaatine vararak, "sözlere karşı program moderatörünün herhangi bir müdahalede bulunmamasını ve daha ötesinde açıklamaları onaylamasını" cezaya gerekçe yaptı.
5 KEZ PROGRAM DURDURMA CEZASI
RTÜK, "yayınlardaki demokrasi dışı ima ve çağrışımların kamu düzenini bozacak, sosyal ve siyasi bir krizin başlamasına neden olacak nitelikte olduğu" savı ile "kamuoyu üzerinde korku ve endişe kaynağı olabileceği ve aynı zamanda toplumda kin, düşmanlık ve nefret duygularını artırabileceği" iddiasıyla 6112 sayılı Yasanın ihlal edildiğini savundu.
RTÜK, Kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde ifade edilen "Irk dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz" hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle Halk TV hakkında en üst sınırdan idari para cezası ve 5 kez program durdurma cezasına karar verdi.
ALTAYLI VE AKŞENER’İN SÖZLERİ DE CEZALANDIRILDI
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yayın konuğu olduğu Habertürk’deki “Teke Tek” programına da ceza verildi. Altaylı, Habertürk’teki yayın esnasında kendisine sosyal medyadan tehditler geldiğini ifade etti. Bunun üzerine Akşener, Altaylı’ya kendi evinin basılması sürecini anlattı. Akşener’den hemen sonra söze giren Fatih Altaylı'nın sözleri cezaya konu edildi.
Toplanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, "Prime time’da yayınlanan ve her yaştan insanın ekran başında olabileceği bir saatte 'it ürür, kervan yürür', 'itlerle uğraşmıyoruz' şeklindeki ifadelerin kullanmasını" yanlış buldu.
RTÜK, yayında Meral Akşener’in başından geçen durumu kastederek “… itlerle uğraşmıyoruz” ifadesinin ve sonrasında Altaylı’nın “it ürür, kervan yürür” cümlesinin dilin düzeysiz ve kaba kullanılarak olay sırasında orada bulunan kişilerin manevi haklarını zedeleyici düzeyde olduğu kanaatine vardı.
Üst Kurul, söz konusu ifadelerin 6112 sayılı yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle yayıncı Habertürk’e üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verdi. RTÜK,"Halk sağlığını hiçe sayarak, vatandaşı dolandıran ve böylece haksız kazanç elde ettikleri" gerekçesi ile Doruk TV, Yalova TV, Kanal Çay, Nisa TV, 1 An TV, Vadim TV, Ber TV ve Süper TV kanalları hakkında yayın durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası kararı verdi.
RTÜK tarafından geçen ay, Fatih Portakal'ın sunduğu FOX Ana Haber'e 3 kez yayın durdurma ve Tele 1’de Can Ataklı’nın sunduğu “Gün Başlıyor” adlı programa 5 kez yayın durdurma cezası ile idari yaptırım cezası; Haber Global ile Halk TV'ye de idari yaptırım cezası kesilmişti.
Dünyanın en büyük adliyesi küçük geldi65 izlenme
AKP artık muhalefet! İmamoğlu'nun ardından AKP ikinciliğe mahkum29 izlenme
Adliye soyguncuları aşiret üyesi çıktı14 izlenme
Akşener'e "Masayı terk et" demişti, Cemal Enginyurt'tan Erdoğan'a çok sert cevap!38 izlenme
İçişleri Bakanlığı'nın hakkında soruşturma başlattığı iddia edilmişti: Turgut Altınok'tan açıklama26 izlenme
MHP'de deprem: 5 vekil İYİ Parti'ye geçiyor!2677 izlenme
İş Bankası’nı yemek için her şeyi yapabilirler, çünkü...295 izlenme
Böyle olur fukaranın doğum günü: Kardeşlerinin doğum gününü böyle kutladılar50 izlenme
Usta sanatçı Edip Akbayram, FETÖ'nün ödülünü bu sözlerle reddetmişti! “Bu Cumhuriyet'in aydını olduğum için bu ödülü almadım”
Sefalet yüzyılı: Çanta alamayan veliler tamirciye koşuyor...
Diyanet’in 9 yılda dernek ve vakıflara aktardığı tutar 1 milyarı aştı!
Yılmaz ve Şimşek para arıyor: BAE'den sonraki adres belli oldu