Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının davası Yargıtay 12.'nci Ceza Dairesi'nin Ocak ayında verdiği kararla ile 13 Nisan tarihinde yeniden görülmeye başlamıştı.
Yargıtay'ın kararın ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ve mühendisler Efkan Kurt ile Adem Ormanoğlu “bilinçli taksirle ölümü ve yaralamaya neden olma' suçundan yeniden yargılanmaya başladı.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 4.'ncü duruşması öncesi şehit madenci yakınları ve sivil toplum örgütleri yürüyüş gerçekleştirdi.
HAKİM PEHLİVANOĞLU: MADENCİ ŞEHİTLERİNE ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM
Akhisar ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 4.'ncü duruşmada hakim Salih Pehlivanoğlu yaptığı konuşmada şehit madenci yakınlarına başsağlığı diledi.
Hakim Pehlivanoğlu yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Madenci şehitlerimize Allah'tan rahmet, şehit madenci yakınlarına baş sağlığı diliyorum.” Pehlivanoğlu'nun bu sözleri duruşma salonundaki şehit madenci yakınlarının “Hakkımızı helal etmiyoruz. Allah belanızı versin.” sözleriyle tepkisine sebep oldu.
PATRON GÜRKAN'A 20 YIL, DİĞER SANIKLARA 12 YIL 6 AY
Duruşma salonunda tepkilerin ardından hakim Salih Pehlivanoğlu, sanıklar hakkında verilen kararı okudu.
Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a “Bilinçli Taksirle Ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Ormanoğlu “Bilinçli Taksirle Ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan ise 12 yıl 6 ay ceza verildi. Sanıklardan yönetim kurulu üyesi Haluk Evinç'e ise beraat kararı verildi. Patron Can Gürkan'a iyi hal indirimi uygulanmadığı öğrenildi. Kurt ve Ormanoğlu daha önceden tutukluluk süreçleri olmadığı için Yargıtay kararı onaylarsa tutuklanacaklar.
Hakim Pehlivanoğlu'nun kararı okuduğu sırada duruşma salonunda şehit madenci yakınları tepki gösterirken, mağdur ailelerin avukatları ise masaya vurarak tepkilerini gösterdi.
Kimi madenci yakını ‘Yuh' sesleriyle tepkisini dile getirirken, şehit madenci yakını Naciye Kaya ise hakim kürsüne ayakkabısını fırlatarak tepkisini gösterdi. Mağdur madenci ailelerinin hakim kürsüne doğru yürümeleri polis tarafından engellendi.
AVUKATLAR: SONUNA KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Kararın ardından madenci avukatları ve mağdur aileler duruşma salonun önünde basın açıklaması yaptı.
Mağdur yakını avukatlarından Nergis Tuba Arslan, mahkemenin verdiği kararı tanımadıklarını belirterek şu ifadelere yer verdi: Bu karardan herkes utansın. Bu davada sermayeyi koruyan, patronların sırtını sıvazlayan, arka çıkan herkes, tüm devlet görevlileri, tüm bürokratlar bir gün hesap verecek. Bunun kurtuluşu yok. Bizler vazgeçmeyeceğiz. Türkiye'nin en büyük katliamında bir şeyin peşindeyiz. Bundan sonra başka işler çürümüş düzende hayatlarını kaybetmemesini istiyoruz. Mahkeme verdiği kara ile aslında bundan sonraki işçilerin katliamını ferman çıkarmıştır. Utansınlar. Bu kararı tanımıyoruz ve asla vazgeçmeyeceğiz.
AİLELER: ADALETİ ÖLDÜRDÜNÜZ
Soma maden faciasında eşini kaybeden Naciye Kaya, verilen karar ile Türkiye'de adaletin tamamen öldüğüne inandığını ifade ederek, şu sözlerle tepkisini dile getirdi: Biz adalet istedik. Başka bir şey istemedik. Ama adaleti burada öldürdüler, katlettiler. Şimdi bizi izleyenler Soma’dan Ak Partiye oy çıktı, diyecekler. Biz 301’ler yaşanmasın diye uğraştık. Cumhurbaşkanı en yakınım bile olsa cezasını çekecek demişti. İşin ucu kendine dokununca sustu. Bizi her gün öldürdüler. Bu adalet kokuştu yerin altında kaldı. Biz bittik artık.
NASIL BİR KARAR BU?
Faciada oğlunu kaybeden Gülten Çolak da adaletin duvarda asılı kaldığını söyleyerek, “Torunlarımız bizim mücadelemizle bizimle gurur duyacaklar, biz bu davanım peşini bırakmadık diye. Ama çıkan karardan gurur duymayacaklar. Onların çocukları ne diyecek? Nasıl bir vicdan bu? Adalet kime göre işliyor? Ezilenlerin bu ülkede adaleti olmadığını bir kez daha gösterdiler” diye tepki gösterdi.
Eşini kaybeden Gülten Kavas ise, “Benim eşim orada 3 gün çalışmıştı. Mahkeme başkanı Allah’tan rahmet dilediğinde anlamıştım bu davanın bizden yana sonuç çıkmayacağını. Bundan sonra 301 işçi daha öldürebilirim, çocukları babasız bırakabilirim demektir bu karar. Babasını görmeyen var ya aramızda. Adalet yok. Adaleti bizimkilerle birlikte gömdüler” dedi.
CHP'Lİ ÖZEL: BU KARARI VERENLERİN PEŞİNDE OLACAĞIZ
Mağdur Madenci yakınlarının konuşmalarından sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, göz yaşları içerisinde kararı verenlerin peşinde olacaklarının vurgusunu yaptı. CHP'li Özel açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
– Yine beklenen oldu. Bu salonda aileler için, çocuklar için, gözü yaşlı anneler babalar için ne yapılması gerekiyorsa onlar yaptılar. Avukatların hepsi üstüne düşeni yaptılar. Gerçek gazeteciler üzerine düşeni yaptılar. Buraya kadar geldi bu dava. Soma'nın kaderi oldu. Madencinin kaderi bu ve yine beklenen oldu. Evlatlarının alın teri ile bağlıydılar buradaki aileler. Ama birbirlerine günahları ile bağlı olanlar bugün mahkemede gereğini yaptı. Can Gürkan'ı içerde tutamazlar. Tutsalardı ‘Mitinginize madenci getirirken iyiydi ya. Seçim masraflarınızı karşılıyorken iyiydi' derdi. Can Gürkan’ı dışarıya bırakanlar suç ortaklarıdır.
– Birbirlerine günahları üzerinden bağlı olan çete Türkiye'yi yönetmektedir. Ne pislik ortaya dökülürse dökülsün bir şey olmamaktadır. Bu mahkemede de karar bu yüzden böyle çıkmıştır. Her ne kadar senin üstünde cübben varsa da, senin sadakatin kanunlara adalete, ahlaka değil, senin sadakatin seni buraya özel görevlendiren sarayadır. Her ne kadar okuduğuna karar dense de, o karar Türkiye'yi yöneten zenginin, sermayenin, sömürünü dostu saray rejimine ve onun başındaki şahsın kararıdır. Peşini bırakmayacağız. 87 hafta gelip aynı koltukta nasıl oturduysak, Yargıtay'da, Anayasa Mahkemesi'nde ve AHİM'de bu davayı takip etmeye devam edeceğiz. Bu kararda imzası olanların, Yargıtay'daki çetenin, saraydaki çetenin ve bu çetenin işbirlikçilerinin peşinde olacağız.”
NELER YAŞANMIŞTI
2014 Mayıs ayında yaşanan facianın ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılama süreci başladı.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yıllarca süren dava 2018 yılında sonuçlandı. Davada 37 kişi beraat etti, 14 sanık da taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan ceza aldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a basit taksirden 15 yıl hapis cezası verildi. Bilinçli taksirden yargılanan diğer sanıklar Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, 18 Nisan 2019'da tahliye edilmişti.
YARGITAY KENDİ VERDİĞİ KARARI BOZMUŞTU
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020'de yeni bir karar aldı ve Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu dört sanığa olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan ceza verilmesini istedi. Ancak iki Yargıtay savcısı bu kararın düzeltilmesi için 8 Ocak 2021'de başvurdu. Dilekçede, 12. Ceza Dairesi sanıklar hakkında taksirle ölüme neden olmaktan ceza verilmesini talep etti. Bu gelişmenin ardından dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi'ne döndüğünde beş kişilik heyetinin üçü değişti. Yeni heyet ikiye karşı üç oyla önceki kararı bozdu. Kararda, Can Gürkan'ın bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan yargılanmasını gerektiğine hükmetti.
Soma maden faciasının ardından tutuklanan Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, yardımcısı İsmail Adalı'nın yattıkları süre göz önünde bulundurularak Soma İnfaz Savcılığı tarafından 2021 Şubat ayı başında serbest bırakıldı. 3 tutuklu sanığın cezaevinden serbest bırakılmasını ardından Soma davasında cezaevinde tutuklu sanık kalmadı.
Yargıtay 12. Dairesi'nin verdiği son karar doğrultusunda daha önce serbest bırakılan patron Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Osmanoğlu ve Haluk Evinç “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan 13 Nisan 2021’de yeniden yargılanmaya başlanmıştı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/somafaciasindakararcangurkanincezasibellioldu6489200/