Merkez Bankası'nın (MB) günlük olarak yayınladığı gösterge niteliğindeki döviz kurlarında dolar, dün ilk kez 7.0111 lira olarak gösterildi. Serbest piyasada ise dolar 7.0030 liraya, Euro ise 7.6208 liraya kadar yükseldi. Dolar günü 7.0000 liradan, Euro ise 7.5940 liradan tamamladı.
Sermaye çıkışlarına rağmen TL'nin performansını korumak için kamunun artan döviz arzının bir yandan TL'nin kayıplarını sınırladığı diğer yandan MB'nin rezervlerini erittiği belirtiliyor. MB'nin toplam rezervleri şubat ayı sonundan bu yana 20 milyar dolara yakın düşüş kaydetti. İktisatçı Mahfi Eğilmez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Dolar kurunu 7 TL'de tutmak için harcanan çaba, zaman ve doları düşününce insan üzülüyor gerçekten. Doları 7'nin altında tutmak için harcanan dolar miktarını biliyor musunuz? 27.5 milyar dolar. Rezervlerden gitti” değerlendirmesi yaptı.

Mahfi Eğilmez
REZERV TÜKENEBİLİR
Kanadalı Yatırım Bankası TD Securities'in hazırladığı raporda MB'nin net rezervlerinin azaldığına dikkat çekilerek, swap işlemlerinin rezervdeki erimeyi örttüğüne işaret edildi. Raporda günde yaklaşık 440 milyon dolar rezerv kaybeden MB'nin temmuz başında altın hariç brüt döviz rezervlerinin tükeneceği öngörüldü. Raporda “Eylül ayının 3'üncü haftasına kadar altın dahil tüm rezervlerini de tüketeceğini tahmin ediyoruz” denildi.
Piyasalar, petrol fiyatlarındaki düşüşü yakından izliyor. Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 4 civarı düşüşle yeniden 20 doların altına gerilerken ABD ham petrolü haziran ayı yüzde 12 civarı düşüşle 11 dolar seviyelerine kadar düştü. ABD'nin en güçlü ETF fonu olan The United States Oil Fund'un haziran petrol kontratlarının tamamını satması fiyatlardaki düşüşü tetikledi. Brent petrolün varil fiyatı 21 dolar seviyesinde dengelendi.
Tepkiler geri adım getirdi: Çalışanın parası cebine kalacak22 izlenme
CHP Kadın Kolları'nın "Adalet ve Özgürlük" yürüyüşüne polis müdahalesi! "Allah aşkına sus, biz Türk polisi diyoruz ama siz..."23 izlenme
Temmuz 2025 enflasyon rakamları açıklandı27 izlenme
Sağlık çalışanlarının yüzde 70'inin çalıştığı sağlık kurumlarında birden fazla koronavirüs vakası var!125 izlenme
Türk gıda devi zor günler geçiriyor: 73 yıllık şirket borç batağında28 izlenme
Sır gibi saklanan ihaleyle ilgili flaş gelişme! En düşük teklifi bakın hangi firma verdi!57 izlenme
Millet bahçesi projeleri durduruldu: 5 ayda 213,8 milyon lira harcanmış36 izlenme
Atatürk düşmanı hurmacı umreye gitti, Arap kardeşlerinin KFC'de tavukları götürdüğünü görünce hayal kırıklığı yaşadı31 izlenme
Halk TV: "Görüşmeyi kaydeden Barış Pehlivan değil"
Esenler Cumhuriyet Meydanı'nda Ekrem İmamoğlu için ışıklı gösteri! Yüz binler hep bir ağızdan 'Yiğidim Aslanım' söyledi
AKP'li milletvekili Bakan Yardımcısından istediği torpil mesajını tüm milletvekillerine gönderdi
Mersin'de polisler lisede 'terörle mücadele' eğitimine başladı: İslamiyet'e göre giyinin!