AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" çerçevesinde yürüttüğü ekonomi politikalarının etkileri Türkiye'ye yeniden kriz olarak yansıdı.
Erdoğan'ın faiz açıklamalarının ardından Merkez Bankası'nın 3 ayda 400 baz politika puanı indirimi gerçekleştirmesiyle dolar/TL kuru durdurulamayan bir yükseliş içerisine girdi. Doların artmasıyla birlikte kısa sürede temel gıdalar başta olmak üzere piyasadaki neredeyse bütün üreünlerin fiyatı arttı.
Enflasyondaki artış ile birlikte maaşların erimesi hızlanırken asgari ücret ve memur maaşının artması üzerine taleplerin sesi yükseldi. Ülke genelinde sendikalarda örgütlü olan emekçiler protestolara ve iş bırakma eylemlerine başladı.
Çalışma Bakanlığı, memurlara sosyal refah düzenlemesi yapılacağını duyurdu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, kamu görevlileri için önemli kazanımlara imza atıldı.
Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. 3600 ek gösterge meselesi vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi haline getirildi.
Son dönemde kurda yaşanan hareketlilikten kaynaklanan ekonomik dalgalanmalar dolayısıyla toplu sözleşmenin ilgili maddelerinde güncellemeye gerek duyulmuştur. Ancak bu düzenlemeleri hayata geçirirken demokratik bir müessese olan toplu sözleşmenin zaafa uğraması da kabul edilemez.
Bu nedenle yetkili konfederasyon ve sendikalarımızla yaptığımız görüşme sonucunda kamu çalışanlarımızın alım gücünü yükseltmek için toplu sözleşmemizde yer alan enflasyon farkını da dikkate alarak bir sosyal koruma çalışmasını kapsamlı hale getirmeyi ek protokol olarak değerlendireceğiz.
Söz konusu çalışma, sadece doktorları değil bütün sağlık personelini gözeten, bununla da sınırlı kalmayıp tüm kamu personelimizi kapsayacak şekilde enflasyon farkının üzerinde bir sosyal refah düzenlemesi olarak yapılacaktır.
Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzün arkasında durarak, ekonomideki dalgalanmaların kamu çalışanlarımız üzerindeki etkisini bertaraf edecek bu düzenlemeyi en kısa sürede tamamlamak için çalışmalarımız devam etmektedir.
Kur’an'a saldırıları olay olmuştu: Canlı yayında infaz31 izlenme
AB, Türkiye’ye mali yardımı kesiyor mu?86 izlenme
Trakya alarmda: Belediyeler kuyu açmaya başladı18 izlenme
SPK’den Demirören’e 264 milyonluk kur muafiyeti!168 izlenme
7 ayda 1400 hekim yurtdışına gitti, devlet hastanelerinde hastalar sıra bulamıyor!65 izlenme
Meral Akşener’e İstanbul Valiliği’nden skandal yasaklama!128 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 7.909 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.508.988’e, can kaybı da 26.467’ye yükseldi!95 izlenme
Bir yanda milyonluk pazarlık, diğer yanda askıda ekmek için kuyruğa giren halk!100 izlenme
AKP'nin Katar sevdası!
Sedat Peker, finali nasıl yapacak? 'Görüşmeleri o hareketlendirdi...'
Bakan Koca açıkladı: 9.877 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.241.912'ye, can kaybı 21.488’e yükseldi!
Bilirkişi raporlarıyla CHP'li Salman'ın suçsuz olduğu anlaşıldı, yolsuzlukların AKP dönemine ait olduğu ortaya çıktı!