Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB InBev Efes BV bira üretim şirketini geçici olarak "GK Vmeste" adlı bir yapının yönetimine devretti. Bu karar, yasal bilgi portalında yayımlanan bir kararname ile duyuruldu. Kararnameye göre, şirketin 15,8 milyar adi hissesi ve 92,9 bin imtiyazlı hissesi geçici yönetime devredildi. Haberin ardından İstanbul Borsası'nda Anadolu Efes (AEFES) ve Anadolu Grubu Holding (AGHOL) hisseleri yüzde 10'a yakın değer kaybetti.
TürkRus'un RBC'den aktardığına göre; AB InBev Efes, Rusya'da 11 bira fabrikası ve üç malt üretim tesisiyle faaliyet gösteren, ülkenin en büyük üç bira üreticisinden biri olarak dikkat çekiyor. Şirket, 2018 yılında Türkiye menşeli Anadolu Efes ile Belçikalı AB InBev’in ortak girişimi olarak kuruldu. Ancak, bu karar, uzun süredir yabancı sermaye kontrolünde olan Rusya bira sektörünün bu son büyük aktörünü de yerel denetime almış oldu.
Anadolu Efes, 2023 yılının sonlarından itibaren Belçikalı partnerinin hisselerini satın almak için çeşitli girişimlerde bulundu. Ancak hükümet komisyonu, yaz aylarında önerilen satın alma yapısını onaylamayı reddetti. 2024 yılı sonlarına doğru, Türk ve Belçikalı ortaklar arasında yeni bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaya göre Anadolu Efes, AB InBev’in Rusya’daki hisselerini alacak, AB InBev ise Anadolu Efes’in Ukrayna’daki hisselerini devralacaktı.
2023 yılında AB InBev Efes'in gelirleri yüzde 11,4 artarak 108,6 milyar rubleye ulaşmış, net kar ise 16,7 milyar rubleye yükselmişti. Şirketin bira fabrikaları, 2023 yılında toplam 23,2 milyon hektolitre bira, 527,7 bin hektolitre kvas, elma şarabı ve su üretmişti. Ancak bu devralma, Rusya'nın yerel bira üretiminde daha fazla kontrol sağlaması açısından yeni bir döneme işaret ediyor.
Forbes'in haberine göre, bu yılın Ağustos ayı başında yabancı yatırımların kontrolü için çalışan hükümet komisyonunun Belçikalı AB InBev’in hisselerinin Efes tarafından satın alınmasına yönelik anlaşmayı onaylamamasınından birkaç gün sonar "GK Vmeste" adlı anonim şirketin (АО «ГК Вместе») resmi olarak tescil edildi. Putin şirketin geçici yönetimini bu şirkete verdi.
Bunu da gördük: Çarşı pazarda boş gözleme dönemi...44 izlenme
Gazprom Almanya 10 milyar euroluk devlet kredisi alabilir65 izlenme
Tutuklu bulunan Gaziosmanpaşa Belediyesi Başkanı Hakan Bahçetepe'den duygusal paylaşım: "Bir derdinizi dinlemeyi, bir sorununuzu çözmeyi… Omuz omuza kurduğumuz o güzel dayanışmayı çok özledim"37 izlenme
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı: Toplam can kaybı 4.222, vaka sayısı da 152.587 oldu!77 izlenme
Bir liyakatsiz atama daha: TÜGVA temsilcisi imam, üniversite sekreteri oldu34 izlenme
Okul inşaatları iptal, yapı paydos!80 izlenme
Haluk Levent'in sevgilisinin mesajları ortaya çıktı! Evlilik vaadi, milyonluk borç ve bitmeyen cuma22 izlenme
Uzun Bir Aradan Sonra Mısırda Görüşme41 izlenme
AKP’li başkandan işçi atma rekoru!
Ulaşıma, kiraya, markete çalışıyoruz
DEGÜDER Başkanı açıkladı: Depreme dayanıklı binaları güçlendirmek ne kadara mal oluyor?
Kurban pazarı kan ağlıyor: "İşler çok kötü, daha hiç hayvan satmadım. Durum çok vahim, aldığımız paradan veriyoruz"